KAINUUN PRIKAATIN HISTORIA 1626 - 2012

Historiateoksen on kirjoittanut sotatieteiden tohtori yleisesikuntaeversti Markku Iskanius. Teoksen on kustantanut Kainuun Prikaatin Kilta ry.            

KIRJAESITTELY

Teoksessa tarkastellaan ainutlaatuisella tavalla nykyisen joukko-osaston Ruotsin ja Venäjän vallan sekä itsenäisyyden ajan kahden ensimmäisen vuosikymmenen perinnejoukkoja. Tutkimuksen ehdoton painopiste on kuitenkin Kainuun Prikaatin ja sen edeltäjien vaiheiden käsittelyssä. Kirjassa läpikäytyyn neljän sadan vuoden mittaiseen ajanjaksoon sisältyy monia sotia ja lukemattomia taisteluita. Keskiössä ovat ne mittelöt, joiden ratkaisuissa perinnejoukkojen osuus on ollut keskeinen.

Pääasiassa tutkimuksessa kuitenkin paneudutaan Kainuun prikaatin sekä sen edeltäjä- ja perinnejoukkojen rauhanaikaisiin vaiheisiin. Kokoonpanojen tarkistukset, rationalisoinnit, kehittämiset ja rakennemuutokset, miten niitä milloinkin on kutsuttu, nivoutuvat mielenkiintoisella tavalla historiankulkuun niin maakunnassa kuin sen ulkopuolellakin. Kirja antaa kattavan kuvan Kainuun prikaatin toiminnasta ja sen päätehtävästä, koulutuksesta, mutta myös huoltoon ja valmiuteen liittyvät kysymykset on huomioitu. Sotilasperinteistä ja sotahistoriasta kiinnostuneetkin löytävät kirjasta paljon kiinnostavaa luettavaa.

Kainuun prikaatin ja sen Kuopiossa toimineiden edeltäjäjoukkojen historia liittyy erittäin kiinteästi Savon ja Kainuun maakuntien historiaan. Erityisen merkityksellistä ja monipuolista näiden joukkojen vaikutus on ollut Kuopiossa ja Kajaanissa. Nyt näitä asioita on ensi kerran käsitelty joukko-osaston sotilashenkilöstön näkökulmasta. Niinpä näiden maakuntien ja kaupunkien asukkaat saavat perehtyä ennen lähes tuntemattomaan kotiseutuhistoriaan.

Teoksen myyntipiste valatilaisuudessa 4.-5.2.2017 Kainuun prikaatilla.

HISTORIATEOKSEN TILAUSLOMAKE
TILAAN "KAINUUN PRIKAATIN HISTORIA 1626-2012" -TEOKSEN